dilluns, 18 de febrer del 2013

L'hivern no s'ha acabat!

Bona tarda,

Aquesta primera quinzena del febrer no ens ha portat massa moviment meteorològic. Tansols m'agradaria recordar una mica el temps que hem tingut, així a grans trets: alguns dies de temperatures força agradables a migdia i també, per altra banda, alguns dies de cel tapat i petits plugims a la nostra zona sense més conseqüències.
Ara bé, a dia d'avui cal tenir l'ull posat a les actualitzacions dels models meteorològics. Sembla que els mapes tendeixen a entreveure una bossa freda de cara a finals de setmana. Petits moviments de la falca anticiclònica que tenim damunt nostre avui dilluns però que es situaria més al nord juntament amb un altre de proper situat a la zona de Rússia en propers dies, podria fer ballar els mapes i fer-los canviar per complet en quant a la tendència a la inestabilitat prevista pel cap de setmana.
Tot i així, aquest possible canvi notable en el temps no està ni molt menys confirmat, i hem de ser prudents i seguir totes i cada una de les actualitzacions dels models meteorològics de referència ja que aquest hivern hem tingut força moviment a primer cop d'ull però que després no s'ha anat confirmant i en alguna ocasió ha quedat en res. Per tant, pas a pas i sense fent-se il·lusions abans d'hora a tots aquells que ens agrada el moviment meteorològic.
El que si que sembla força més clar és la davallada de les temperatures a partir de divendres, quan damunt nostre, a 5500 m.s.n.m., se'ns situaria una bossa freda amb temperatures inferiors als -30ºC.
Així doncs, a primera instància, el fred es notaria a les zones altes del país i poc a poc, en següents dies s'aniria manifestant a les zones fondes i del litoral.

Per veure tot això que comento, fixem-nos amb els següents models meteorològics:

 
Amb aquest primer model que estudiem, el GFS europeu, veiem com durant les primeres hores de diumenge se'ns situaria ben aprop una zona de baixes pressions (el seu centre seria la zona occidental de França i Suïssa). A casa nostra tindríem pressions atmosfèriques de l'entorn de 1010hpa, cosa que ens indica la possibilitat força elevada de tenir moviment meteorològic pel que fa a precipitacions. Les zones d'altes pressions es trobarien a l'extrem sud-est del continent europeu (Grècia i Turquia) per una part, i també a gran part de l'atlàntic.

 
A nivell de temperatures, l'ENSEMBLE ens indica la possibilitat de tenir uns valors inferiors als -5ºC a 850hpa =1500 m.s.n.m. Veiem com la llengua freda (línia negra més marcada i que marca els 0ºC) abarca tot el continent europeu. Així doncs, tenint en compte el primer model estudiat i comparant-lo amb aquest, la combinació d'ambdós podria ser perfecte per a que es produissin precipitacions en forma de neu en llocs molt poc habituals durant les primeres hores del matí del diumenge.

 
Finalment, l'últim cas que estudiem és el GFS europeu però a nivell temperatures.
Com veiem, una bossa freda que es despenga prèviament de la zona de l'est d'Europa, afectaria sobretot França i Suïssa però també de retruc, Catalunya. Els -34ºC que apareixen al centre de la bossa freda corresponen a 5500 m.s.n.m, però tot i l'altitud al qual ens referim, és molt d'aire fred en alçada que en situacions de flux humit del mediterrani a casa nostra, pot ser un "combo" perfecte per a que la cota de neu acabi desplomant-se fins a nivell de mar.
 
Així doncs, veiem com la situació es presenta molt interessant. Caldrà doncs, seguir-la de ben aprop.
Serà sobretot a partir del dimecres quan la cosa començarà a ser més clara i els models començaran a ser realment fiables. A dia d'avui només toca esperar i creuar dits tots aquells que voldríem que l'hivern es despedís de nosaltres com déu mana, amb una bona glopada de fred i acompanyada a poder ser, d'algunes nevades en llocs poc habituals.
 
Salut i méteo!
 
 
 
 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada