dissabte, 19 de gener del 2013

Moviment meteorològic!

Bona tarda,

El passat mes de desembre va ser un mes força tranquil i estable, meteorològicament parlant.
Aquest gener, però, s'està comportant d'una forma força més diferent.
El pas successiu d'alguns fronts de procedència atlàntica, gràcies a l'allunyament del nucli anticiclònic que vam tenir situat al damunt pràcticament tot el mes passat, està permetent que ens arribin algunes pluges que són en forma de neu al Pirineu i en d'altres serralades importants del país.
La neu ha sigut la protagonsita d'aquesta primera meitat de gener al Pirineu, sobretot al sector occidental i en particular a la seva cara nord, on s'hi han acumulat alguns gruixos de neu molt importants, superiors al metre de neu nova.
És per això que el risc d'allau en moltes zones altes del Pirineu Lleidatà és molt elevat i cal estar atents a aquesta probabilitat d'allau quan sortim a fer muntanya.
A la resta del principat, hem tingut uns dies també força moguts amb algunes precipitacions que van ser en forma de neu en zones no tant habituals com ara algunes poblacions força importants del Prepirineu Català: Bagà, Ripoll, Tremp, La Seu d'Urgell o el Pont de Suert.
No obstant, la presència de neu en aquests indrets ha sigut força anecdòtica i no ha causat quasi complicacions a la carretera.
Al llarg de la setmana, s'ha anat confirmant l'arribada d'una pertorbació que a mesura que creuava la península ibèrica anava aprofundint-se.
Amb tot, avui dissabte ja la tenim al damunt de casa nostra. La jornada ha començat amb uns valors mínims de temperatura força suaus aquí al Vallès Oriental degut a la presència de núvols al cel que no han permès el descens de la temperatura durant la nit i matinada. Ens hem mogut entre els 4/5 i els 10ºC de mínima.
La humitat va anar augmentant al llarg del dia d'ahir ja amb un cel tapat durant tota la jornada. Fins i tot es van escapar quatre gotes però tansols per mullar el terra, inapreciable.
Pel que fa a la pressió atmosfèrica, cal destacar-ne el brusc i ràpid descens. Avui dissabte, no hi ha cap indret de Catalunya que estigui registrant uns valors de pressió superiors als 990 hpa. La baixada de pressió diem que ha sigut important donat que ahir, en aquesta hora, encara es situava per damunt dels 1005 hpa a la majoria de contrades del país.
Amb tot, s'espera un inici de cap de setmana força inestable amb precipitacions que podrien superar puntualment els 100 l/m2 en zones del Pirineu i Prepirineu Lleidatà i que en general es mourien entre els 10 i els 40/50 l/m2. La cota de neu es troba per damunt dels 1600-1800 m.s.n.m. avui dissabte, però de cara a últimes hores de la jornada, ja podria baixar fins als 1000/1200 m a la vessant nord del Pirineu. A la resta de la serralada, aquesta també baixarà però fins als 1300/1400 m.
Demà diumenge, l'arribada d'aire més fred amb l'entrada del mestral i la tramuntana, podria fer baixar la cota de neu a tot el territori català. Caldrà seguir amb atenció les cotes de neu ja que són difícils de precisar.
Segons indiquen els mapes, demà diumenge, ja amb menys precipitacions que avui dissabte i concentrades només a la cara nord del Pirineu i en alguns punts del quadrant nord-est i de la costa central, la cota de neu voltaria els 800/1000 m en general si bé, en moments de xàfec, aquesta es podria desplomar per sota dels 700/800 m.
De cara als inicis de la setmana vinent, cal destacar el descens de temperatures que anirem notant durant el dilluns i que es consolidarà durant els dies següents. No estem parlant d'una onada de fred, ni molt menys, però si que de nou podriem tornar a tenir uns valors força més hivernals que els d'aquests últims dies. Pel que fa a l'estat del cel, tot indica que algunes cues de fronts ens aniran visitant i afectaran d'una manera més directa al Pirineu. A la resta, predominaran els cels variables amb possibilitat d'alguns ruixats de poca entitat, en conjunt.
Les temperatures, com dèiem, fredes. Mínimes que altre cop baixaran dels 0ºC a la majoria de poblacions de l'interior i que quedaran positives, només, a la façana litoral. Les màximes, poc per damunt dels 5ºC al Pirineu, al voltant dels 10ºC a l'interior i lleugerament inferiors o al voltant dels 15ºC a la façana costanera.

Caldrà seguir de ben aprop, doncs, com es comporta la cota de neu i veure si es donen o no, algunes sorpreses en aquest aspecte. La setmana que vé convindria que plogués a la nostra comarca però ja ho veurem, de moment, sembla que poca cosa.

Per últim, us deixo amb unes fotografies que vaig fer ahir divendres des de l'Observatori Fabra de Barcelona primer i des de la zona de Collbató després, als peus del massís de Montserrat.

Salut i méteo!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada