diumenge, 13 de gener del 2013

Setmana molt freda i força inestable!

Bona nit,

La situació meteorològica d'aquests primers dies de l'any ha vingut marcada per l'estabilitat en conjunt.
Les temperatures han sigut una mica més altes del que correspon, però només pel que fa a les diürnes ja que de nit l'ambient ha sigut fred amb algunes gelades que han emblanquinat el paisatge tal com si hagués nevat.
Les pluges segueixen sense fer acte de presència a la nostra comarca i seguim en sequera.

Aquest cap de setmana, però, la situació ha canviat i l'anticicló que hem tingut situat damunt del nostre país durant aquests darrers dies, ara ja es troba situat més al nord i això dóna pas a un nou escenari meteorològic.
Una entrada d'aire fred en alçada està afavorint que el temps s'inestabilitzi. Amb tot, aquest mateix vespre ha començat a nevar en molts punts del Pirineu per damunt dels 800 m.s.n.m.
Les precipitacions tendeixen a anar a més a mesura que avança la nit i aquest diumenge serà un dia molt ennuvolat en conjunt i amb possibilitat de precipitacions sobretot a la meitat nord i al quadrant nord-est que seran en forma de neu a partir d'uns 700-800 m, tot i que en moments de xàfec no es descarta veure nevar a altituds inferiors. Així doncs, podrien haver sorpreses al llarg d'aquest diumenge.
Després de la inestabilitat més marcada prevista per diumenge, les temperatures seguiran baixant amb l'entrada del mestral i la tramuntana als dos extrems del país.
Dilluns i la resta de la setmana, però, tot fa pensar que la situació meteorològica s'hauria d'anar seguint de ben aprop ja que la borrasca es podria reactivar a mitjans i finals de setmana amb una nova injecció d'aire fred provinent de més al nord del continent amb temperatures inferiors als -30ºC a 5000 m d'alçada.

Abans de mirar a tres o quatre dies vista, cal centrar-nos en el que ens vé diumenge.
La imatge que tenim a continuació correspon a la previsió de precipitacions per aquest diumenge 13 de Gener als Països Catalans; com veiem, es preveuen força precipitacions que poden tenir alguns una certa intensitat i fer desplomar, com dèiem, la cota de neu en alguns punts de Catalunya.
A la nostra zona la probabilitat de veure neu és baixa a baix als pobles, però per damunt dels 500-600 metres, durant la tarda d'aquest diumenge i dilluns s'hi podria veure nevar.


Les temperatures al llarg de les properes hores seguiran baixant i quan encalmi el vent, segurament tindrem les matinades més fredes del que portem d'hivern amb gelades força destacables arreu.
Sembla que tota la setmana serà de rigorós hivern i ja veurem què diuen els mapes per què la majoria d'ells coincideixen en allargar el període de fred intens. De cara a dijous i divendres, noves precipitacions podrien afectar-nos amb una cota de neu que encara seria més baixa de la que es preveu per diumenge i dilluns.

Així doncs, cladrà seguir l'evolució d'aquesta situació meteorològica tan interessant i veure si algun que altre dia acaba nevant als punts baixos de la comarca. Això si, la neu als punts alts de la comarca la tenim assegurada.

Salut, fred i méteo!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada