dijous, 7 de febrer del 2013

Gener 2013!

Bona nit,

Després d'uns dies sense publicar, avui torno a fer-ho per parlar-vos del que ha donat de si el mes de gener a La Garriga, meteorològicament parlant.
Acabem de tancar el primer mes de l'any 2013, un mes que recordarem sobretot per la gran acumulació de neu a les zones altes del Pirineu de Lleida sobretot, on per exemple, cal destacar l'estació del SMC del Port de la Bonaigua, a l'extrem nord del Pallars Sobirà a més de 2000 msnm, on s'hi han acumulat quasi quatre metres de gruix fins avui dia 7 de febrer. Aquesta gran quantitat de neu acumulada, és degut al flux de nord que hem anat tenint al llarg d'aquest gener amb nevades continuades i molt abundants alguns dies a la cara nord pirinenca. A la resta de la serralada, ha anat nevant però de forma més intermitent i no tant abundant.
Passem ja a veure el que ha donat de si el mes de gener a La Garriga, a nivell de temperatures i precipitacions:


     GENER     Mitjana Mín T(ºC)    Mitjana Màx T(ºC)    Mitjana T(ºC)
2000 2 12 7
2001 5 14 9,5
2002 4 13 8,5
2003 3 13 8
2004 5 14 9,5
2005 1 13 7
2006 3 12 7,5
2007 5 15 10
2008 5 15 10
2009 3 12 7,5
2010 4 11 7,5
2011 4,6 12,2 8,4
2012 4,4 13 8,6
2013 4,1 12,3 8,2




    PROMIG 3,8 13 8,4



  A nivell de temperatures, hem tancat un mes de gener fred com és habitual, però movent-se entorn a la mitjana mensual de 8,4ºC (tansols dues dècimes per sota). La mitjana de les mínimes ha quedat lleugerament per damunt de la mitjana enregistrada en el període 2000-2013, mentre que la mitjana de les màximes s'ha quedat 0,7ºC per sota.
El valor màxim mensual va ser de 18,8ºC, enregistrat l'últim dia del mes. El valor més baix va ser de 0,2ºC, enregistrat el dia 16. Així doncs, a nivell de temperatures, el més important a remarcar és la inexistència de gelades durant aquest mes de gener del 2013. És freqüent que geli alguns dies de gener a La Garriga, sobretot quan la Saligarda tendeix a encalmar avançada la nit i matinada i permet el descens clar del termòmetre en hores nocturnes. A nivell diürn, podem dir que hem tingut uns valors força agradables en el conjunt dels migdies.
A nivell de precipitacions, durant el passat mes de gener han caigut un total de 33 mm. Tenint en compte que la mitjana pluviomètrica del gener a La Garriga és d'uns 42 mm, podem dir que ens hem quedat força aprop de la mitjana i per tant, no hi ha gaire cosa més a comentar en aquest aspecte. Com podem veure en el climograma elaborat, el gener acostuma a ser un mes força sec aquí a la zona nord de la comarca. Per exemple, una dada que crida l'atenció a l'observar el climograma a primer cop d'ull, és que mentre el gener del 2005 no van haver precipitacions, el gener de l'any següent, en canvi, les precipitacions es van convertir en les protagonsites del mes amb un total clarament superior als 100 mm. Així doncs, la irregularitat de les precipitacions al gener a La Garriga és un aspecte que convé recordar.
D'aquest mes de gener, també caldria fer un recordatori de l'enfarinada que va tenir lloc a la majoria de zones mitjes i altes de la meitat nord de la comarca cap als dies 22 i 23. El Montseny i zones properes van veure's afectades per aquest fet força habitual durant els mesos hivernals a la nostra terra. Les inversions tèrmiques també han estat freqüents (valors mínims força més baixos a les fondalades que a mitja muntanya).

Un cop hem repassat el mes passat, ja podem centrar-nos en aquest nou mes que ja hem encetat, el febrer. Aquesta primera setmana, ha vingut marcada per la mateixa tònica meteorològica que quan vam acabar el gener: fred i vent generalitzat i neu restringida en l'àmbit pirinenc.
En aquest aspecte, ja podem destacar la presència de vent fort al nostre poble, amb alguns cops puntuals superiors als 60-70 km/h. L'ambient hivernal s'ha anat manifestant a mesura que avançava la setmana i a dia d'avui ja tenim uns valors de temperatura plenament hivernals.
La neu, ha seguit caient a la zona més septentrional de Catalunya de forma continuada i abundant com ho havia estat fent durant els últims dies de gener.
La previsió de cara als propers dies, indica un temps variable amb possibilitat de ruixats de neu en cotes força baixes, díficil de precisar el lloc i el moment exacte. Així doncs, l'ambient fred s'instal·la a casa nostra durant força dies. Quan el vent del nord tendeixi a encalmar definitivament, segurament parlarem de gelades generals (podria gelar perfectament a la mateixa línia de la costa). A l'interior del país, les gelades serien força intenses. Per tant, segurament tindrem el primer període de mínimes molt baixes aquí a La Garriga i Vall del Congost. La possibilitat de nevades a La Garriga existeix, però en tot cas, si acabés fent-ho serien ruixats puntuals i anecdòtics sense més conseqüències en principi. Caldrà, però, estar atents a cada actualització dels models i veure cap a on tiren i com es van definint cada un d'ells per què aquestes situacions són les més interessants pels aficionats a la meteorologia però també les més complicades per nosaltres de cara a fer-ne previsions concretes i exactes.

Per acabar, us deixo amb un petit recull fotogràfic sobre el temps a La Garriga aquest mes de gener.
També, com podreu veure, he seleccionat algunes fotografies de la nevada d'ahir dimarts a Puigcerdà, a la Cerdanya.

De moment això és tot, salut i méteo!









































































             




























  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada