dilluns, 24 de desembre del 2012

Nadal més ennuvolat i Sant Esteve més fred!

Bona tarda,

Tal i com es preveia, durant aquests últims dies, les temperatures han pujat força sobretot durant les hores centrals del dia. La pujada de temperatures, però, s'ha notat més a la muntanya que a la costa i fondalades  de l'interior del país on els termòmetres s'han quedat més curts també durant el dia per la presència d'alguns bancs de boira. Així doncs, hem tingut una situació clara d'inversió tèrmica.
Fixem-nos en alguns exemples de dues zones concretes de la comarca pel que fa als registres mínims de temperatura d'aquest dilluns:

- L'Ametlla del Vallès (650m): 15,5ºC    - Can Cervera, Montseny (710m): 16,6ºC
- Riells del Fai (350m): 9,5ºC                   - Sant Pere de Vilamajor (280m): 6,8ºC
- La Garriga (260m): 6,5ºC                       - Sant Esteve de Palautordera (225m): 3,6ºC

Font: meteoclimatic

És curiós trobar aquestes diferències de temperatures tan notables entre punts molt propers entre ells.
Aquesta ha sigut la tònica dels últims matins. A més, arran de la façana costanera han aparegut molts bancs de boira que no han permès que s'enfilés el termòmetre.
A la muntanya, en canvi, ha predominat l'ambient molt suau més propi dels últims mesos primaverals que no pas dels dies previs a Nadal.
Una curiositat d'avui dilluns: Vielha, la capital de la Vall d'Aran, ha enregistrat una temperatura màxima de 21ºC mentre que la ciutat de Barcelona s'ha quedat només amb 12ºC.
Com veiem, doncs, la boira ha frenat el termòmetre en moltes localitats de la costa mentre en d'altres de la muntanya tenien un dilluns de desembre atípic pel que fa a temperatures diürnes.
De cara als propers dies, tot indica que les temperatures tornaran a normalitzar-se en els punts on s'han presentat més elevades. A la costa i en alguns punts de l'interior del país, en canvi, pujaran notablement amb la desfeta de les boires.
Pel que fa a l'estat del cel, cal destacar l'arribada d'un front que farà augmentar la nuvolositat en conjunt durant els propers dos dies.
Així doncs, s'espera un dia de Nadal amb força núvols i amb la possibilitat d'algunes precipitacions sobretot durant la tarda i el vespre en punts de muntanya del nord del país.
Sant Esteve es presenta més estable però amb un descens de les temperatures que anirem notant a mesura que avanci la jornada. No es descarta algun ruixat de poca entitat cap a punts de la meitat nord i est durant les últimes hores del dia, poca cosa.
Pel que fa a la resta de dies de la setmana, tot fa pensar que de nou, l'anticicló tornarà a situar-se damunt de casa nostre. Així, els protagonistes tornaran a ser el sol i les boires. Aquest cop, però, sembla que les boires apareixeran allà on és normal que ho facin, a l'interior i en algunes valls prepirinenques.
Les temperatures, després del descens previst pels propers dos o tres dies, tendirien a pujar de nou amb un ambient molt suau a la façana costanera i gran part del prelitoral i interior del país on no apareixin boires.

Seguirem ben atents l'evolució de la méteo en properes actualitzacions dels models però a curt termini no sembla que hi hagi gaire moviment que ens pugui portar una bona entrada d'aire fred i precipitacions associades com ja pertocaria en l'època en la que ens trobem.

Per acabar, us deixo amb unes fotografies de la posta de sol d'avui dilluns a La Garriga.

Bon nadal, salut i méteo!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada